Verbinding en opwinding aan de andere kant van de wereld

februari 14, 2018 commundocoaching No comments exist

Het is 31 januari en we zijn uitgenodigd voor een speciale herdenking van het overlijden van de vader van Chan ta. Chan ta is een van de medewerkers van onze man in Cambodia en vriend Peterhans Koperberg. We rijden op de nacht van de volle maan en maansverduistering in een volle auto over de achteraf straten van Siem Reap. Ineens veel lucht, tenten, brommers, nee het is een huwelijk. Verderop is het raak. Ogenschijnlijk hetzelfde tafereel maar het is een herdenkingsfeest. Chan ta en haar man Chet zijn enorm blij om ons te zien. Want het geeft een extra waarde aan haar en haar familie. De feesttenten zijn rondom het houten huis op palen opgesteld. De kookploeg heeft de lekkerste maaltijden bereid. En dan begint het dansen om de tafel.

Wij besluiten mee te doen. Het is een rustige dans langzaam rond de tafel en je armen opzij van je lichaam van boven naar beneden en wat ronddraaien. Dames zijn in witte blouse en donkere rok. Heren in nette kleding en kinderen op hun paasbest in kleurige prinsessenjurkjes. Ineens knettert het, vuurwerk? Nee de installatie maakt kortsluiting. Chet is er vliegensvlug bij en met de hulp van wat vrienden werkt het even later weer. De traditionele muziek schalt door de nacht. Een van de dochters wil eindeloos met ons op de foto en selfie. In kleding en gedrag ogenschijnlijk gelijk aan een Nederlandse puber. We zijn niet meer weg te slaan van de dansvloer en proberen de polonaise te introduceren. Overal om ons heen lachende en blije gezichten. Chan ta doodmoe en dolgelukkig. Dit voelt zo heerlijk welkom, gastvrij en samen.Weer aankomen in het Bloomgarden guesthouse zie ik de maan met een hapje eruit. Magisch.

Wat een contrast met het bericht van 2 dagen eerder, groep westerlingen opgepakt op feest met pornografische shoots. Alle media hadden al bij Peterhans aan de lijn gehangen. Zo gaat dat dus. Een gezellige wet-party in een villa een paar honderd meter verderop. En dan alles ook nog op Facebook zetten. Dom en heftig. We zijn alle drie geschokt en schamen ons. Die kant is er ook. Feestende en zuipende jongeren die voor weinig laten vollopen en totaal geen respect tonen voor lokale gevoeligheden.

Een ander fenomeen zijn de horden Chinese toeristen die en masse het "eeuwenoude pretpark Ankor Wat" en tax free shops bezoeken. Ze verblijven in Chinese hotels, eten in Chinese restaurants, kopen bij Chinese winkels en rijden over door door China aangelegde wegen. Nul omzet voor de lokale mensen. En ik erger me dood aan hun kuddegedrag en selfiezucht in de tempels. Zien ze eigenlijk wel wat?

Gelukkig zijn deze groepsdieren erg doorzichtig. De feestvierders komen voor de nacht in Pub-street en de massa-toeristen hebben hun vast uurtjes. En daarbuiten is zoveel schoonheid en zachtheid

Daarbuiten om is een ander leven en toerisme. Dat is van de liefde voor schoonheid, de kunst, aandacht, klein, zorgvuldig. Dat zijn de filmmakers, de kunstenaars, de liefhebbers, de kleine ondernemers en de mensen met idealen waar Peterhans ons mee in contact brengt.

Deze Cambodjanen en vele anderen hebben mijn hart geraakt. Bopha met haar kunstcafe, Ra met haar nagelstudio plus, Lilian en Rob met hun gedurfde dansgezelschap, Vanny onze vaste tuktuk driver, mijn hart maakte steeds een sprongetje als ik hem weer klaar zag staan, Veuk met zijn prachtige project, de 68 jongeren die hij al heeft kunnen laten studeren en zijn zorgen over de regering en toekomst, Vi de student van het project die ons vol enthousiasme op sleeptouw neemt in Battambang, de meisjes van het keramiek atelier, Kwok die zijn droom werkelijkheid ziet worden en bovenal Peterhans die dit allemaal met heel veel liefde aan elkaar knoopt.

Mij bracht het de voorlaatste dag op een idee! Dit is wat ik wil. Dit is wat ik inspiratiereizen noem. Diep in de cultuur, met respect, delen, luisteren, genieten. Samen met Peterhans ga ik jullie de komende tijd verrassen met een heel bijzonder aanbod rondom thema's creativiteit, beweging en vrijwilligerswerk. Gewoon te boeken door 1 of 2 personen. Met als thuisbasis het Bloomgarden Guesthouse en haar persoonlijke staff.

Mocht je daar niet op willen wachten en nu al geraakt zijn door mijn verhaal en wat Cambodja jou te bieden heeft, neem dan direct rechtstreeks contact op met Peterhans Koperberg, info@bloomguesthouse.com. Hij maakt graag een reisarrangement voor jou door heel Cambodja of alleen het startpunt Siem Reap.

 

Deel dit item s.v.p.:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *