Hadrian Wall

augustus 2, 2016 commundocoaching No comments exist

De Hadrian Wall is een muur van ongeveer 120 km dwars door Engeland. Gebouwd door de Romeinse keizer Hadrianus om de noordgrens van het rijk te beschermen tegen binnenvallende stammen: de Picten. De muur, die tevens diende als statussymbool om de Romeinen te scheiden van de barbaren, bleef maar liefst 300 jaar in gebruik. En hij ligt er nog steeds! Ik wandelde langs de (route van de) muur, het Hadrian Wall path en genoot van de stilte, de schapen, het ruige en lieflijke landschap en bewonderde het technisch vernuft en organisatietalent van de Romeinen. In Nederland lag de grens (Limes) trouwens van Katwijk via Utrecht richting Duiven en dan zo via de Rijn naar beneden (sic).

Uit Wikipedia: De Grote Volksverhuizing vond plaats in de nadagen van het West-Romeinse Rijk en luidde het begin van de middeleeuwen in. Opgejaagd door de oprukkende Hunnen en aangelokt door de rijkdommen van het politiek verzwakte West-Romeinse Rijk trokken vanaf de vierde eeuw meerdere voornamelijk Germaanse stammen (door de Romeinen barbaren genoemd) West-Romeins gebied binnen.

Hadrian Wall, Yolande van Wijk, Commundo CoachingIn York stond een heel groot standbeeld van Keizer Constantinus die een einde maakte aan de Christenvervolging en de stad Constantinopel stichtte, een nieuwe hoofdstad van het Romeinse rijk. En Constantinopel is zoals jullie weten het huidige Istanboel.

Dat brengt mij op een vergelijking met het heden. Na het neerhalen van de Berlijnse muur zijn er al weer heel veel muren en hekken gebouwd: in Mexico, Marokko, Israël en recent in Europa om vluchtelingen tegen te houden. Maar er zijn nog veel meer muren waarvan de meeste na 2.000 gebouwd zijn of nog worden gebouwd zie https://en.wikipedia.org/wiki/Border_barrier.

Kortom, vul maar in en aan:Hadrian Wall path dwars door de UK met Yolande van Wijk Commundo Coaching

  • Is er iets veranderd?
  • Wie zijn de barbaren en wie de Romeinen?
  • Helpt een muur?
  • Wat is de rol van Istanboel?
  • Wat is de betekenis van Brexit?
  • Waar sta ik, waar ligt mijn muur?

De gelijkenis stemt mij tot nadenken en nalezen van stukken geschiedenis en voelen waar het voor mij wringt en triggert.

Hoe is dat voor jou?

 

Deel dit item s.v.p.:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *