Happy is the new rich

december 22, 2017 commundocoaching No comments exist

Ik had deze week een kerstdiner dat mij bijzonder heeft geïnspireerd om door te gaan met de waar ik voor sta en die ik doe. Het begon met een verhaal van Kees Klomp over de betekeniseconomie. De opvolger van de kenniseconomie die ons zoveel rijker (12 keer zeggen onderzoekers !) maar niet gelukkiger heeft gemaakt. Uiteindelijk gaat het om welzijnsbeleving. Uit onderzoek blijkt dat 66% van de jongeren hun keuze voor een werkgever voor een groot deel baseren op diens betekenisgeving.

Kees nam ons mee naar voorbeelden van bedrijven (vaak start-ups) die helemaal vanuit de visie van maatschappelijk verbeterend ondernemen opereren. Nu wist ik het weer. Ik had daar ooit een uitzending over gezien van Tegenlicht. Die vervulde mij toen ook al van een soort aangename tinkeling door mijn lijf. Beslist bekijken ! Naast de tinkeling voelde ik ook anti-stemmetjes: elitaire hobby:)), werkt bij startups maar hoe zit dat bij grote bedrijven en waarom zijn er dan 10.000 vacatures in de zorg dat toch ook heel betekenisvol werk is...en hoe doe ik dat dan?

Daarna nam PM Heilmann het stokje over. Hij is in Afrika opgegroeid en bleef ook daarna een wereldburger met een missie. Voor het eerst in 40 jaar keerde hij terug naar zijn roots. Met een big smile toonde hij ons Afrikaanse voorbeelden van anders denken en zien met weinig middelen. Flexibiliteit, trots, gemeenschapszin, positiviteit, hoop, geluk met weinig middelen. Volgens PM was er in materiële zin weinig veranderd ondanks de miljarden ontwikkelingshulp. Weer een tinteling, herkenning, liefde, dit is ook wat ik wil meegeven. En stemmetjes: hoe zit het dan met corruptie, ziekte, vluchtelingen, kinderarbeid, rampen.

Het wordt groot, te groot voor mij en daarmee donker, ongrijpbaar.

Ik heb er van de week veel aan terug gedacht en werd ook weer gevoed door een artikel in NRC van Marjoleine de Vos, vrijheid, gelijkheid en broederschap kunnen een glossy gebruiken.

Maak het kleiner, wat geeft jou betekenis?

Mijn boodschap zou zijn maak het kleiner. En dan weet je het antwoord. Dan weet je wat je raakt, waar je voor leeft, waarvoor je uit je bed komt, wat je nieuwsgierigheid opwekt, waar je liefde voelt stromen. Verdiep je, maak contact met je gevoel, geef richting aan je tinkeling. Toon zachtheid en compassie eerst naar jezelf en reik dan uit naar de ander.

Dat is wat mij betekenis geeft, als reisleider, voorop gaan, een weg uitzetten, aanreiken, verbinden.

Mijn top 5 kippenvel lijstje voor 2017:

  • half naakt in een bergbeek zwemmen met mijn intervisie-vriendinnen
  • het vasthouden van mijn nichtje Mar en herkenning voelen
  • het gevoel van vanzelfsprekende gelijkwaardigheid in het samenwerken met mijn collega's van Bevlogen Teams
  • een lichtstraal door de wolken bij de zonmeditatie op een bergkam in Siurana, Catalonie
  • een 17 jarige vrijwilliger die terugkomt uit Oeganda en zegt we zijn eigenlijk allemaal gelijk, we houden allemaal van voetbal.

Ik wens jou lezer een heel gelukkig en betekenisvol 2018 en neem beslist contact met mij op als ik daarin iets voor jou kan betekenen.

Deel dit item s.v.p.:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *